I Danmark är påsken en traditionell högtid, där familj och vänner samlas för en äkta dansk påsklunch med efterföljande påskäggsjakt i trädgården. Vi målar ägg, pyntar i gult och pastellfärger och skriver kluriga gåtor till varandra – men det är maten och samvaron som står i centrum för det danska påskfirandet.
I Danmark har påsken många likheter med julen – samhället stänger ned under några dagar och man tar sig tid att umgås. Många ägnar ledigheten åt att vårfixa i trädgården eller ta en tripp till sommarstugan. Efter långa, sköna dagar ute i den klara, friska luften med vårens första solstrålar mot ansiktet är det mysigt att tända i eldstaden för att värma upp huset och påskgästerna. Den sköna värmen från eldstaden eller braskaminen är fortfarande välbehövlig, även om solen vittnar om att varmare tider är på ingång.
En braskamin ger snabb uppvärmning när det behövs
De flesta danskar använder sommarstugan som mest från påsk och fram till hösten. När man sedan öppnar upp i stugan igen efter vintern kan det kännas kallt och lite instängt. Om man har en modern renbrännande eldstad eller braskamin sprider sig värmen snabbt i alla rum och ger en behaglig temperatur i huset.
Visste du förresten att vedeldning är en hållbar typ av uppvärmning, som inte avger mer koldioxid än ett träd som ruttnar i skogen? Det innebär att vi kan värna om naturen och vår närmiljö samtidigt som vi njuter av påsken tillsammans.
När vi har fått upp värmen kan vi börja tänka på en annan viktig faktor – nämligen maten! Påsklunch är en stående tradition i de flesta danska hem och avnjuts som regel tidigt på eftermiddagen. Visste du förresten att danskarna säger ”frokost” och inte ”lunch”, till skillnad från många andra länder?
Den årliga påsklunchen är för många lika viktig som de festliga julluncherna i december, och påskmenyn utgörs ofta av rätter som gått i arv inom familjen under många generationer.
Påsklunchen brukar bestå av en buffé med en mängd olika rätter. Den kan vara i upp till 4 timmar och delas ofta in i tre olika ”matfaser”:
Vanligtvis börjar man med rågbröd, olika fiskrätter som lax och sill samt ägg och räkor. Därefter serveras den varma maten, som lamm, kyckling eller nötkött. Till sist bjuds det ofta på ostbricka med vindruvor och kex, och många avslutar dessutom med en söt dessert.
Till maten serverar man traditionell dansk snaps och ett speciellt påsköl som bara bryggs under den här tiden på året.
Påskpynt med pasteller
Påsken markerar starten på den skandinaviska våren, och vi älskar att pynta med gult och våriga pastellfärger samt blommor som påskliljor, tulpaner, krokus och snödroppar. Klipp av vackra grenar med små knoppar när du är ute i vårvädret och sätt dem i en vas. De är fina som de är, men kan också pyntas med små pastellfärgade pappägg.
Påskbordet är inte heller komplett utan pynt som kycklingar, lamm, påskharar och ägg, som alla är symboler för fruktbarhet och nytt liv. Och det är precis vad våren är – en nystart.
3 påskaktiviteter för hela familjen
Den skandinaviska vädret kan vara nyckfullt, och dessvärre går våra drömmar om soliga vårdagar inte alltid i uppfyllelse. Vi vuxna kan nog tänka oss några lata dagar inomhus, i sällskap av en mysig brasa, en god bok och en varm kopp kaffe – det finns till och med forskning som visar att synen och lukten av eldslågor har en avslappnande effekt på människor.
Men det är inte säkert att alla i familjen har ro att sitta still, så det kan vara smart att ha några påskaktiviteter på lager som både små och stora kan roa sig med om vädret skulle locka till inomhusmys framför brasan.
Blås ägg till påskpynt
Ingen påsk utan klassiska påskägg! Påskägg finns i alla möjliga varianter – de vi äter och de vi pyntar med. En rolig och kreativ påskaktivitet är att blåsa hönsägg och måla dem i pastellfärger.
Gör så här:
Stick hål i toppen och botten av ägget med en nål.
Hålen ska vara så stora att man kan sticka in en tändsticka genom dem.
Blås eller skaka ut allt innehåll ur ägget.
Skölj ägget både invändigt och utvändigt med såpvatten.
Låt det torka med ett hål vänt nedåt, så att allt vatten rinner ut.
När ägget är torrt kan man dekorera det med färg, glitter och små fjädrar.
Knyt en sytråd runt en avklippt tändsticka (några centimeter lång). Stick sedan in tändstickan i påskäggets hål och häng upp det.
Överraska någon med ett «Gækkebrev»
Gækkebrev är en gammal dansk påsktradition. Att ”gække” betyder att skoja eller luras.
Man viker ihop ett färgat pappersark, klipper ett mönster, skriver en rolig vers som rimmar och lägger i en snödroppe (vårens första blomma). Avsändarens namn anges med lika många prickar som antal bokstäver i hans/hennes namn och brevet lämnas i hemlighet i brevlådan hos familj och vänner.
Om mottagaren av brevet lyckas avslöja vem som har skickat det, måste avsändaren ge honom/henne ett påskägg i choklad och i annat fall måste mottagaren ge ett chokladägg till avsändaren.
Eftersom avsändarna oftast är barn och mottagarna vuxna, är det nästan som en del av traditionen att mottagaren aldrig kan gissa vem som har skickat ”gække-brevet”.
Anordna påskäggsjakt i trädgården
Att äta och dekorera med påskägg hör påsken till, och påskharen är en viktig del av danska barnfamiljers påskfirande.
Påskharen förekommer i många länder. Det sägs att traditionen ursprungligen kommer från Tyskland, men att den i början av 1900-talet spreds över gränsen till Danmark.
I dag är det för många familjer en tradition att gå ut i vårsolen och leta efter påskägg som haren har gömt i trädgården. Påskharen brukar gömma sina chokladägg tidigt på morgonen eller medan barnen tillverkar påskpynt. Svårighetsgraden kan anpassas efter barnens ålder:
För de allra minsta: Lägg gärna ut några spår så att det blir lättare att hitta de goda äggen.
För de lite äldre: Gör det lite svårare genom att skriva bokstäver på kokta hönsägg, så att barnen måste lösa en rebus för att hitta eller vinna de goda chokladäggen.
Detta är en rolig påskaktivitet där familjen får kvalitetstid tillsammans, och för de minsta är det ofta påskens höjdpunkt.
Ta en paus och grilla korv
I äggjakten kan det bli lite väl mycket godsaker för både barn och vuxna, och det kan vara en bra idé att ta en paus och inleda grillsäsongen med lite korvgrillning.
Om du bygger upp brasan och tänder från toppen är det lättare att få fyr, oavsett om du eldar ute i trädgården, på stranden eller inne i kaminen, samtidigt som gaserna förbränns bättre.