Den höga svarta öppen spis är nära den vita väggen och fönstret.

Värmelagrande kaminer

Med elpriser som skjuter i höjden och det faktum att uppvärmningen står för cirka 60 procent av energikostnaderna i ett normalt hem är det många som söker andra alternativ för att kunna fortsätta ha det mysigt utan att behöva kompromissa med värmen.

Trivsamt och lönsamt med värmelagring

Att elda med ved för att ha det varmt och skönt hemma är lika aktuellt i dag som för flera hundra år sedan, om än med lite andra förutsättningar. En kamin skapar inte bara en mysig och trevlig stämning. Den är faktiskt också en effektiv och ekonomisk värmekälla. Den extra goda värmen när man sitter framför en vedeldad kamin är något vi alla känner igen men visste du att man kan ta vara på värmen ännu mer?

Några enkla tips för att spara el och ved

Det enklaste sättet att spara in uppvärmningskostnaderna är att se till att elda med den senaste eldningstekniken. Om du har en gammal kamin kommer veden inte att utnyttjas optimalt. Det innebär högre vedförbrukning och att en större andel partiklar släpps rakt ut ur skorstenen.

Genom att välja en renbrännande kamin bidrar du till att minska utsläppen av luftburna partiklar med upp till 90 procent och får dessutom ut 40 procent mer effektivitet av varje vedträ. 

Norsk Varme, branschförening för miljövänliga kaminer och skorstenar i Norge

I Norge infördes krav på renbrännande eldstäder redan 1998. I januari 2022 infördes krav i hela EU/EES på att alla kaminer som säljs och installeras i bostäder ska vara renbrännande. Scan har självklart haft renbrännande teknik ända sedan början 1998.

Genom att elda med en renbrännande kamin som ger minimala partikelutsläpp kan du bidra till att skapa ett bättre klimat för oss alla. Genom att mindre värme från veden försvinner ut genom skorstenen och mer stannar i bostaden får du också en betydligt lägre elförbrukning.

Visste du förresten att det finns ännu mer att spara – både för miljön och när det gäller vedförbrukningen – bara genom att stapla brasan och elda på rätt sätt?

Så eldar du på rätt sätt

Extra värmelagring för kaminer

På många av våra kaminer kan värmelagrande stenar installeras i kaminens övre kammare. Det är ett system vi kallar Scan Heat Storage. Det är ”tegelstenar” som är anpassade för varje enskild kamin och specialtillverkade i ett material med mycket goda egenskaper att hålla värmen länge. De håller faktiskt värmen i upp till 12 timmar efter att sista vedträet lades på brasan! När kaminerna från Scan Stoves dessutom följer några av världens strängaste testkrav för utsläpp gör du både plånboken och närmiljön en god tjänst.

 

Hur fungerar Scan värmelagring?

Värmelagringssystemet är kompakt och dolt i kaminens överdel. Det värmelagrande materialet fångar upp värmen som produceras i brännkammaren under eldning. Om du eldar med öppen ventil värms rummet upp snabbt. När ventilen är stängd lagras värmen och värmeavgivningen förlängs med upp till 12 timmar.

Illustration av luft- och värmecirkulation i en vedspis med extra värmelagring

  1. Luftintag
  2. Sekundärluft
    Sekundärluft för ren förbränning
  3. Luftspolning
    Cirkulation av förvärmd luft som håller glaset rent
  4. Värmelagrande sten
    Lagrad värme cirkuleras och lagras i kaminens överdel när luftventilen är stängd
  5. Värmeutlopp
    Värmeutlopp när toppventilen är öppen

För den tekniskt intresserade utfördes testet på följande sätt:

Eldningen startas i kall kamin med en normal laddning på 2,25 kilo tändved följt av fyra laddningar på 2,25 kilo med 45–50 minuters mellanrum. Total uppvärmningstid var 3,5–4 timmar. Det sista vedträet som lades på var fullt tillräckligt för att hålla värmen hela natten och kaminen kändes fortfarande varm morgonen därpå.
Den totala vedförbrukningen var 11,25 kg.

Värmelagringssystem graf Diagrammet visar värmeutvecklingen 45–50 minuter efter att sista vedträet lagts på brasan.

Täljsten – natursten som lagrar värme

På Scan har vi en extra förkärlek för täljsten i våra ugnskonstruktioner. Täljstenen har en grå färg med kalla blå skiftningar som bryter av snyggt mot den svarta kaminen. Stenen har en naturlig marmorering som ger varje kamin ett unikt mönster. Tillsammans med stål som värms upp snabbt och vedeldning är det här en oslagbar kombination för eldstäder, som också kan bidra till att sänka dina uppvärmningskostnader.

Täljsten är en så kallad mjuk natursten som både är tung som granit (vilket betyder att den har en stor fysisk massa) och samtidigt porös vilket gör att den håller värmen väldigt bra. Täljstenens massa är viktig, för ju fler kilon, desto fler timmar kommer kaminen att ge värme.

Många av våra braskaminer kan även bekläs med en snygg topplatta av täljsten (tillval) som tar upp värmen under eldning. Men de verkliga värmesamlarna är braskaminerna som helt eller delvis är beklädda med täljsten.

Om du eldar på ordentligt i en täljstensbeklädd braskamin till en början så att den blir riktigt varm kommer täljstenen att lagra värmen. När stenen känns varm under handflatorna kan du antingen fortsätta elda med lite mindre tryck eller bara låta det brinna ut. När elden har slocknat fortsätter stenen avge värme och det tar flera timmar innan den blir kall.

Om du vill ha ytterligare en bra anledning att satsa på värmelagring kan du kombinera både täljsten och värmelagrande sten i den övre kammaren. Då tar du vara på veden och värmen maximalt.

Täljstensdetalj

Fördelarna med värmelagrande kaminer

När du kombinerar olika slags värmelagring med eldning med ved får du många fördelar:
 

  • Varm och skön värme över tid
  • Längre värmeperiod
  • Lägre vedförbrukning
  • Mindre behov av andra värmekällor
  • Hållbar eldning
  • Lägre kostnader

Om det är dags att byta ut din gamla icke-renbrännande kamin eller om du bara vill ha en kamin som är mera värmeeffektiv hjälper våra återförsäljare gärna till.

 

Hitta närmaste butik